Toegepaste AI top 10

Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) worden vaak in één adem genoemd als een steeds belangrijker bouwsteen van een succesvolle datastrategie. De technologie van Google, Microsoft en andere spelers wordt ook steeds toegankelijker en beter. AI is in feite een combinatie van Machine Learning technieken en Deep Learning, waarmee menselijk gedrag en denken kan worden gesimuleerd, zodat machines specifieke problemen efficient leren oplossen.

Volgens Gartner -en de 3000 CIO’s die zij interviewden- heeft 37% van de bedrijven een vorm van AI geimplementeerd in haar bedrijfvoering. Dit is de afgelopen 4 jaar met 270% gegroeid. Uiteraard wisselt de toepassing en mate waarin met AI wordt gewerkt per organisatie. In de Telecom business werkt 52% van de bedrijven met chatbot technologie. 38% van gezondheidszorg partijen werken met computer-assisted diagnose hulpen. Andere toepassingsgebieden zijn fraudebestrijding en recommendation engines in e-commerce bijvoorbeeld. Maar liefst 54% van de CIO’s ziet een tekort aan kennis binnen hun organisaties op dit vlak als grootste barriere voor groei. Creativiteit is vereist dus om mensen met een statististische achtergrond binnen bedrijven te trainen.

In de volgende 10 werkvelden wordt AI al regelmatig toegepast.

  1. AI in e-commerce

Personalized shopping

AI wordt gebruikt in slimme recommendations engines die op basis van je gedrag, voorkeuren, mensen die op je lijken en productinformatie aanbevelingen doen. Toepassen van deze intelligentie bij webshops leidt volgens onderzoek gemiddeld tot 5-15% meer omzet.

Assistenten

Virtuele shopping assistents en chatbots verbeteren de user experience aanzienlijk. Natural Language Processing technologie wordt steeds beter zodat interactie natuurlijk en menselijk aanvoelt.

Fraude bestrijding

Creditcard fraude komt relatief veel voor in e-commerce. AI kan, op basis van patronen in data en gedrag, dit helpen voorkomen. Een ander probleem zijn fake reviews: AI kan deze helpen identificeren zodat hierop kan worden geacteert.

2. AI in navigatie systemen

Uber en logistieke partijen zoals UPS maken heel zwaar gebruik van AI in navigatie om de slimste routes te berekenen. Deze kunnen snel nieuwe routes optimaliseren waardoor zeer flexibel kan worden omgegaan met wijzigingen. Via de UPS MyChoice experience kunnen klanten routes veranderen, bestemmingen aanpassen en bezorgtijden zelf managen.

3. AI in robots

Elon Musk presenteerde recent de Tesla Bot‘, die gebruik gaat maken van dezelfde sensoren, camera’s en AI als de Tesla auto’s. De robot leert van nieuwe situaties en wordt steeds slimmer en handiger. In eerste instantie zullen de taken vrij simpel zijn maar de verwachting is de Tesla Bot een boodschap moet kunnen gaan doen voor je.

Presentatie van de Tesla Bot in augustus 2021

4. AI in Human Resourcing & Recruiting

Het selecteren en matchen van goede kandidaten voor vacatures is een steeds geautomatiseerder terrein. Net als de match op Tinder meer en meer door AI gedreven wordt. Kijk in dit kader ook de film …. Black Mirror aflevering hierover. In deze film heeft iedereen één perfecte soulmate. Denk ook aan het samenstellen van een dream team voor een project binnen een grote organisatie.

5. AI in de gezondheidszorg

Naast diagnose apps helpt AI bij het opsporen van kankercellen, chronische ziektes en efficient analyseren van (lab)data. Philips gebruikt spraaktechnologie voor e-Health oplossingen zoals digitale hulpverlening en patientondersteuning op afstand.

6. AI in de landbouw

AI helpt analyseren wanneer er gezaaid of geoogst moet worden mbv computer vision data en machine learning. Ai bots helpen met oogsten zodat dit sneller en efficienter gaat dan als dit door mensen gebeurt.

7. AI in gaming

Hier wordt de interactieve beleving zo menselijk mogelijk gemaakt mbv AI. De tegenspelers (zogenaamd NPC’s, Non-Player Charachters) gedragen zich -gestuurd door AI- responsief, adaptief en intelligent. Ook de moeilijkheidsgraad en het spelverloop kan zich aanpassen aan de speler.

8. AI in auto’s

Om zelfrijdende auto’s te ontwikkelen is Artificial Intelligence noodzakelijk. Alle data die verzameld wordt door de sensoren, camera’s, radar, GPS en cloud services worden door AI vertaald naar actie. In alle nieuwe auto’s zit doorgaans al AI in de vorm van automatisch remmen en pilot assist. Tesla laat hier mooi zien welke AI projecten nu lopen.

9. AI in social media

AI bepaalt welke content je gepresenteerd krijgt op Instagram, Facebook, Snapchat en Tiktok. Facebook gebruikt hierbij ook een tool genaamd ‘Deep Text‘ om posts in verschillende talen te begrijpen. Propaganda, fakenews en andere ongewenste content wordt ook door AI opgespoord en verwijderd. Hierbij worden ook regelmatig fouten gemaakt trouwens.

10. AI in marketing

Targeting

AI helpt met targeting van de gewenste doelgroepen op basis van gebruikersdata, gedragspatronen, etc. Klantenservice taken worden meer en meer door chatbots, soms in combinatie met mensen, uitgevoerd. AI kan realtime gepersonaliseerde uitingen aanpassen aan de verschillende gebruikers van websites bijvoorbeeld.

Creatie en productie

AI heeft kunst, muziek en zelfs computer programma’s voortgebracht. Dit voelde een jaar geleden nog wat experimenteel aan, maar dit wordt steeds beter en toegepaster. Zo worden product beschrijvingen voor Google Adwords campagnes moeiteloos door machines geschreven. Een ander voorbeeld zijn highlights videos van sport evenementen. In combinatie met targeting biedt dit een waardevolle toepassing waarin de targeting tevens gepaard kan gaan met realtime geproduceerde gepersonaliseerde reclameuitingen.

Tot slot een heel mooi en vooral leuk voorbeeld van apps met AI technologie:

Brickit

Mijn favoriet is Brickit. In het kort werkt Brickit als volgt. Gooi je Lego op de vloer, scan deze met de app en je krijgt manuals van wat je ermee kunt bouwen. Brickit gebruikt machine learning om alle Lego stukjes razendsnel te herkennen. Cool!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: